Квітки збирають у період найбільшої концентрації ефірних олій, їх висушують у тіні в приміщенні, що провітрюється, розклавши тонким шаром або нанизавши на ниточку. З сухих чорнобривців обирають пелюстки, без квітколож, їх подрібнюють на порошок, і виходить імеретинський шафран.
Який сорт чорнобривців підходить для імеретинського шафрану?
З кулінарною метою теоретично можна використовувати всі види, але найбільш придатні базові сорти видів Tagetes minuta, Tagetes signota, Tagetes ratula ( французькі) та Tagetes erecta ( прямостоячі або африканські). Є ще анісові чорнобривці, дуже цікаві, з явним присмаком анісу або тархуну).
У чому різниця між шафраном та Імеретинським шафраном?
Імеретинський шафран відрізняється за смаком від справжнього шафрану, виготовленого з крокусу. Він має яскраво виражений пряний квітковий аромат з фруктовими нотками, насиченим специфічним смаком. Латинська назва прянощі – Tagetes – означає ім'я молодого юнака, онука бога Юпітера.