Перед першим використанням рекомендується прогріти духовку при температурі прибл. 200°С протягом 1 години 30 хвилин. При першому нагріванні духовки з'являється характерний запах нового приладу, тому потрібно добре провітрити приміщення.
Щоб прожарити духовку, її просто залишають працювати 1-3 години на максимально можливій температурі. У разі сумнівів, що все зайве вигоріло, процес бажано повторити, можливо, й неодноразово. Духовка готова до нормальної експлуатації, якщо після її включення на кухні не з'являються неприємні запахи.
Духову шафу при цьому потрібно добре прожарити на максимальній потужності. Після цього необхідно відкрити дверцята та включити витяжку для швидкого видалення диму, який може утворитися при згорянні консерваційного мастила.
У середньому для того, щоб розігріти звичайну електричну духовку, потрібно 15-20 хвилин. У деяких духовок є спеціальний індикатор. Він призначений для того, щоб повідомляти про те, що духовка готова. Якщо вам необхідно знати точну температуру всередині духової шафи, купіть спеціальний термометр.