Візьмемо воду (бажано близько 10 градусів), виливаємо в ємність 2,5 літра води, додаємо 0,5 кг солі великого помелу (не йодовану! інакше риба набуде смаку йоду). Ретельно розмішуємо до максимального розчинення солі. Підготовлена риба (розморожена, оброблена, промита) викладається у цебро.
Розморожену горбушу потрібно натерти сумішшю солі та перцю, і в такому стані залишити на кілька годин. За цей час риба помірно просолиться всередині та стане трохи мокрою. Якщо води виділилося дуже багато, то горбушу потрібно трохи підсушити, підвісивши її за хвіст над тазом.
Коптити підсохлу рибу холодним способом копчення Необхідно близько 24 годин при температурі трохи більше 30 градусів.