Перед додаванням крохмалю в гарячу рідину, розбовтайте необхідну кількість крохмалю в невеликій кількості холодної рідини. Не забувайте, що крохмаль робить блюдо більш «несмачним», тому трохи збільште кількість цукру та лимонної кислоти у блюді.
У холодній воді крохмаль не розчиняється. У цьому легко переконатись. Візьмемо ложку крохмалю і розмішаємо у склянці холодної води. Спочатку вода помутніє, але, якщо дати їй постояти, зерна крохмалю осядуть на дно.
Коли вода закипить – зробити маленький вогонь і, розмішуючи, обережно влити рідину з|із| крохмалем (якщо це картопляний крохмаль, то після додавання крохмалю, вогонь відразу вимкнути, якщо кукурудзяний – варити ще 5 хвилин).
Пропорції: 1 л води розводять чайну ложку крохмального порошку. Для накрохмалювання сорочок, серветок, скатертин концентрацію збільшують до середньої: столова повна ложка крохмалю на літр води.