Схожість насіння – Це відношення числа пророслих насіння до посіяних. Її виражають у відсотках. Щоб визначити схожість, готують для проростання 100 насіння. У плоску посудину кладуть серветку і на неї насипають 100 насіння в один шар.
Схожість визначається у відсотках пророслих насіння до загальної кількості висіяних. Існує поняття лабораторної схожості, цей показник визначається працівниками насіннєвих інспекцій в оптимальних умовах та вказується на упаковці з насінням. Ми можемо визначити, так звану, оранжерейну схожість.
Як перевірити насіння на схожість Ставимо в тепле приміщення за температури +20–22 градусів. На 4–5 день насіння зазвичай дає корінець і можна чітко визначити — схожі вони чи ні. Але для кожної культури термін схожості свій.