Хінкалі (вантаж. ხინკალი) — страва грузинської кухні з гірських областей Пшаві, Мтіулеті та Хевсуреті в Грузії, що набула поширення в інших районах Кавказу та по всьому колишньому СРСР. Різновид
Дамплінги – Вікіпедія
.Як перекладається з грузинської хінкалі?
Це слово в перекладі з грузинського означає «міський». З того часу, як ситна страва з безмежних гірських просторів потрапила до міського середовища, у фарш почали додавати дрібно рубану зелень. Саме ця особливість і стала родзинкою хінкалі «калакурі», завдяки чому страва швидко сподобалася людям.
Чому хінкалі так називаються?
Звідки з'явилося блюдо. Своє походження хінкалі бере з гірських грузинських областей Пшаві, Мтіулеті та Хевсуреті. За однією з версій, грузинські жінки готували своїм чоловікам ароматні мішечки з тіста з рубаним м'ясом і зеленню ще за часів війни з персами.